ФЕСТИВАЛИ


ФОЛК ФЕСТ ВАЛАНДОВО


Валандово е познaт по својот музички фестивал ФОЛК ФЕСТ. Фестивалот се одржува во месец мај секоја година. ФОЛК ФЕСТ се одржува во континуитет на богатата и долга музичка традиција во регионот. Започнал да се одржува од 1985 година и веќе многу години опстојува како нова традиција во државата. Од ФОЛК ФЕСТ Валандово се излезени голем број на хитови и многу познати пејачки имиња од македонската естрада.

Во 1989 година е изградена сала која брои 1.200 седишта, и во која веќе 19 години успешно се одржува манифестацијата. Секоја година се врши пренос од Македонската телевизија и фестивалот е гледан не само од домашната публика, туку и во дијаспората.


- ФОЛК ФЕСТ Валандово 2024 година (ЛИНК)

- ФОЛК ФЕСТ Валандово 2023 година (ЛИНК)

- ФОЛК ФЕСТ Валандово 2022 година (ЛИНК)


ХИД БАХ ШЕН ФЕСТ


Фестивалот на пролетни веселби ХИД- БАХ ШЕН ФЕСТ, е манифестација која постои од 1992 година и непрекинато се одржува секоја година во селото Чалакли, Валандово, во почетокот на месец мај. Самиот фестивал е истовремено прослава на пролетните празници, како дел од традицијата на турското население, но истовремено и промоција на турската култура и традициа, представена во повеќе форми. ХИДРЕЛЕЗ е празник кој го означува почетокот на новиот циклус во природата, на нејзината обнова, и затоа тој претставува апотеоза (обред на воздигнување), од што потекнува и мотото на фестивалот.

Фестивалот трае четири (4) дена и се состои од следниве содржини: фолклор, изложби на ракотворби и фотографии, концерти, театарски представи, традиционално пеливанско борење и фудбалски турнир.

Линк до facebook страна 


- ХИД БАХ ШЕН ФЕСТ 2024 година (ЛИНК)

- ХИД БАХ ШЕН ФЕСТ 2023 година (ЛИНК)

- ХИД БАХ ШЕН ФЕСТ 2022 година (ЛИНК)


?

КОНТАКТ ИНФОРМАЦИИ

КОНТАКТИРАЈТЕ НЕ

КОНТАКТ ИНФОРМАЦИИ

КОНТАКТ ИНФОРМАЦИИ

Е-ИНФОРМАТОР

Rolex Replica www.rolexgrade.me rolex replica watches
Baume & Mercier Replica Blancpain Replica Replica Breguet Watches breitling replica Breitling Avenger Replica Replica Watches Richard Mille Replica Watches Rolex Replica Watches Rolex Air King Replica Watches Rolex Cellini Replica Watches Rolex Submariner Replica Watches www.bestclonewatch.com