Ново улично осветлување на излезот од Валандово

На излезот на Валандово, на регионалниот пат спрема Струмица, заврши поставањето на уличното осветлување. Поставени се новите канделабри кои се протегаат од излезот на Валандово па се до Индустриската зона КО Раброво-општина Валандово, со што во многу е подобрено осветлувањето на овој патен правец.

Истиот проект продолжи со поставување на ново модерно улично осветлување почнувајќи од живинарска фарма “Агрипро”, па се до влезот во Валандово.Проектот опфаќа и поставување на нови канделабри за улично осветлување на влез и излез во село Пирава, Јосифово, Брајковци, Балинци, Марвинци се до клучката на автопатот Гевгелија – Скопје.Вредноста на целиот проект е 6 милиони денари, средствата се обезбедени од Буџетот на општина Валандово.

Проектот „Осветлени и енергетски ефикасни„ беше реализиран во почетокот на 2013 година.

Подрачното основно општинско училиште во село Пирава со нова термо фасада

Како дел од GEF проектот за енергетска ефикасност во образованието, со посредство на Министерството за Економија при Владaта на Република Македонија, Светска Банка и општина Валандово заврши поставувањето на термо фасада на Подрачното основно општинско училиште “Гоце Делчев” во село Пирава.

 

 Со реализацијата на овој проект се подобрува изолацијата на училиштето и се очекува драстично да се намалат средствата кои се трошат за затоплување на истото. Како дел од овој проект при крај е поставување на иста фасада на ООУ “Ј.Б.Тито“ Валандово и поставување нан нови алуминиумски прозорци во СОУ “Гоце Делчев“  Валандово.

Се враќа сјајот на “Фолк Фест” Валандово

 

“Фолк Фест” Валандово, е прв фестивал на новото творештво во Македонија и пошироко на Балканот. Тој е основоположник на новосоздадената македонска песна, кој мошне успешно ја остварува својатаисториска улога во континуитет цели 29 години.

  Јубилејното 30-то издание на првиот и најреномиран фестивал на македонската новосоздадена песна „Фолк фест Валандово“годинава ќе се одржува првпат наесен и во целосно реновирана сала во Домот на културата. Триесет нови композиции ќе бидат изведени во две полуфинални вечери на 16-ти и 17 -ти октомври, а 20 од нив ќе се пласираат во финалето на 18 -ти октомври.

   Новина е што композициите се избрани од селекциска комисија на конкурс и првпат ќе бидат изведени во живо со Народниот оркестар на Македонската радио-телевизија.

  Оваа година покрај Општината Валандово и Министерстото за култура е покровител на фестивалот, со цел да се стимулира продукција на нови песни и да се подобри квалитетот, за што беше донесен и Закон за поддршка на музичката продукција.

   На овој фестивал ќе бидат доделени:

·         прва награда од 20.000 евра,

·         втора од 10.000 евра и

·          трета од 5.000 евра,

·         како и награди за најдобар сценски настап, за најдобар дебитант и за најзаслужни за промоција на фестивалот.

  Министерството за култура, исто така, инвестираше 15 милиони денари од вкупно 24 милиони за целосна реконструкција на салата, во која интензивно се работи и треба да биде готова до октомври. Салата ќе има 700 седишта и ложи и сцена по светски стандарди. Сцената за самиот фестивал, пак, ќе биде со современи перформанси, видео ефекти и ново озвучување.

   Директорот и уметничкиот директор на Фолк-фест Валандово, Младен Костадинов и Орце Гелевски, истакнаа дека прават се во организацискиот и во музичкиот дел за да го вратат сјајот на фестивалот.

   Стручна комисија оваа година од пристигнати околу 60 композции избра 15, а останатите 15 се нарачани од Советот на фестивалот. Годинава ќе има познати изведувачи и дебитанти, а за нивниот влез во финалето гледачите ќе гласаат преку телевоутинг. Ќе се пренесува директно на МРТ и на сателитскиот канал. За јубилејот ќе има и ревијален дел со хитовите од минатите изданија, за што се поканети и изведувачите од соседни земји кои имале песна-хит на Фолк фест Валандово.

  

 

АСФАЛТИРАЊЕ НА УЛИЦИ ВО СЕЛАТА ПИРАВА, ЈОСИФОВО И УДОВО

На ден 22.08.2014 година (петок) е асфалтирана улицата која води кон центарот на село Пирава. Истовремено е отпочнато тампонирање на улици во населените места Јосифово и Удово.

 

 

Градежните работи се извршени од страна на градежната фирма „Жикол„. За оваа намена беа издвоени средства од Буџетот на Општина Валандово во износ од 5.656.397 денари.

Асфалтирањето на улиците во населените места се врши во согласност со годишната програма. Ваквата практика на обезбедување средства од Буџетот на Општина Валандово за асфалтирање улици на територијата на Општината ќе продолжи и во иднина.

 

Страница 34 од 37

Линкови

Go to top